birželio 21, 2008

Kaip vizualizuoti žinias?

Dirbantys informacijos internete versle puikiai žino, kaip sudėtinga vaizdžiai ir patraukliai pateikti žinių pranešimus. Peržiūrėkite pagrindinius portalus – prie žinutės būna pridėta maža nuotrauka ir tai dažniausiai būna viskas.

Šiuo atžvilgiu spauda pranašesnė – laikraštyje straipsnį papildo ne tik nuotraukos, bet ir įvairios lentelės, grafikai, „boxai“. Lietuviškuose portaluose tokių informacinių-vizualinių efektų daug nerasi. Keletas būdų, kaip vizualizuoti žinias internete.

  • Žinias puikiai gali anonsuoti ne tik skambi antraštė, bet ir iliustracija. Kartais antraštės net ir nereikia – vaizdas viską pasako. Gaila Lietuvoje nėra tokių „photostream“ pavyzdžių.
  • Anonsinis žinių boxas. Informacija išdėliota dėžutėse – antraštė, paantraštė ir nuotrauka. Informatyvu ir aišku.
  • MSNBC užsižaidė su flashu ir sukūrė tokį žinių spektrą. Mėgstantiems greitai ir paprastai peržvelgti naujienų antraštes, toks žaidimas vargu ar patiks. Tačiau vertinantys originalumą, galės stebėti po monitorių skraidančius straipsnių pavaidinimus.
  • Naujienų žemėlapis. Vedžioji pelę po Google Maps ir prie tavo akis iššoka konkrečios valstybės/miesto/regiono žinios.
  • Kartais trūksta žodžių kam nors apibūdinti. Atrodo žinai, kas tai yra, bet nesuvoki kaip tą daiktą pavadinti. Tokiu atveju padės virtualus žodynas. Tiesa, jis kiek skurdokas, bet pravers, kai nežinosi kokių specifinių žodžių.
  • 10x10 – dar vienas geras flasho panaudojimas, bet ar tokia žinių pateikimo forma patogi vartotojui, spręskite patys.
  • Times siūlo naujienų skaitytuvą, jaučiantiems simpatiją tikro popierinio laikraščio vartymui. Įspūdis toks, tarsi skleistum laikraščio puslapius. Deja, šiuo skaitytuvu gali naudotis tik Mac OS X Leopard vartotojai.

via 10 000 words

Komentarų nėra: